Заради зачестилите катастрофи у нас, мотоциклетистите предлагат изменение в Правилника за движение по пътищата в раздел "Бус лента". В тази връзка те изпращат писмо до министър-председателя Кирил Петков, министъра на транспорта, вътрешните работи, регионалното развитие и председателя на АПИ.

Те предлагат да се разреши на водачите на двуколесните моторни превозни средства да се движат в "бус лентите". Ограничаване водачите на МПС, които придобиват правоспособност за движение по пътищата чрез свидетелство за управление на МПС категория "В", да получават автоматично правото да управляват мотопеди, двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км в час.

Катастрофа блокира Околовръстния път на София

Катастрофа блокира Околовръстния път на София

Образувало се е огромно задръстване

За тях е проблем, че законът за движение по пътищата в момента дава възможност автоматично на хора, които не разполагат със специфични умения, да управляват мотопед, което на практика застрашава пътната безопасност. Те настояват още да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклети управлявани с Категория "A" с МПС управлявани с Категория "B" в извън населено място.

Те искат да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП. Да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища. На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението.

Катастрофа в час пик в центъра на София

Катастрофа в час пик в центъра на София

Ударили са се два автомобила в нарушение

Да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели) с цел при настъпване на ПТП с участието на двуколесно моторно превозно средство да се избегне възможността от откъсване на крайници или фатален край. Декларираме нашата и на подкрепящите ни организации готовност, да участваме активно в разработването на правила, редакцията на нормативни документи и популяризирането на промените, сред тази все по-голяма общност.