Можете да разчитате на България като приятел и стратегически партньор. 

Това заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя поздрави Федералния министър за Европа, интеграция и външните работи и председател на Австрийска народна партия Себастиан Курц за победата на парламентарните избори в Австрия.

Това съобщиха от пресцентъра на външно министерство. 

Консерваторите на 31-годишния Себастиан Курц печелят изборите в Австрия

Консерваторите на 31-годишния Себастиан Курц печелят изборите в Австрия

Крайнодесните са втори с 26,8% или с 0,5% повече от социалдемократите

Припомняме, че Консервативната Австрийска народна партия спечели предсрочните парламентарни избори в Австрия, според екзит пол резултати.

31-годишният Себастиан Курц, външен министър на Австрия, е на път да стане най-младият премиер в Европа.

"Подкрепата на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, насочена към благополучието на народа Ви и към изграждането на силна, просперираща и обединена Европа", написа Захариева в телеграма до първия дипломат на Австрия.

Вицепремиерът благодари на Курц за развитието на тясното българо-австрийско партньорство и за ценната подкрепа на Австрия за България в рамките на ЕС, особено в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

"Вярвам, че това партньорство ще придобива нови измерения както в интерес на страните ни, така и като принос в справянето с глобалните предизвикателства. Уверявам Ви, че можете и занапред да разчитате на страната ми като приятел и стратегически партньор и в светлината на предстоящото Австрийско председателство на Съвета на ЕС", пише още в телеграмата Екатерина Захариева.