"Започваме дигитализация на всички договори и данни в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов на форуми, посветени на световния ден на Географските информационни системи (ГИС), организирани от Есри България и ГИС Алианс. Информация за изказванията му беше разпространена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По думите на Найденов дигитализацията е необходима не само, за да се направи инвентаризация на всички пътища, мостове, предпазни съоръжения, вертикална маркировка и др., но и за да се улесни ръководството при вземането на решения и като гаранция, че се изразходват прозрачно публичните средства.

Инвентаризацията на данните ще бъде използвана и в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2030-та година и програмата за нейното изпълнение.

"По този начин ще постигнем не само прозрачност на публичните средства, които ще се разходват, но и ще има много по-голям контрол", категоричен е Николай Найденов. Според него за прозрачното разходване на публичните средствае необходимо въвеждане на строително информационно моделиране, зад което стоят географските информационни технологии.

Информационно обслужване поема централизираната система за регистри

Информационно обслужване поема централизираната система за регистри

Целта на системата е да бъдат дигитализирани множество регистри в кратки срокове

По думите му трябва да се инвестира в процеси по подобряване на съществуващите пространствени данни в системата на регионалното развитие и, включително и да се създадат единен адресен регистър, хидрография, дигитални двойници на пътната и жп инфраструктура, детайлни цифрови модели на важни територии като крайбрежните дунавски и черноморски зони.

Работи се по въвеждане на геопортал и единен регистър на всички документи, свързани с устройственото планиране, както и на информационна система за инвестиционно проектиране на база на географските информационни технологии. "Липсата на регистър на всички актове, които се издават от администрациите във връзка с устройството на територията, води до многото скандални строежи", изтъкна Найденов. Той обясни, че ако този регистър е публичен, ще се знае още в допускането за изработка на подробните устройствени планове, кой, какво, къде и как ще строи, а така и гражданският и административният сектор, ще могат да упражняват контрол.