Трасетата на двата газопровода "Набуко" и "Южен поток", както и на нефтопровода "Бургас-Александруполис" са стратегически инфраструктурни обекти, които трябва да се охраняват още от началото на строителството им.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков, цитиран от БНТ.

Въпросът е обсъждан между министър Петков съобщи, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката Петър Димитров и шефа на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов.

По думите на Румен Петков, охраната на газопроводите и нефтопровода ще бъде ангажимент на жандармерията и на другите полицейски сили.
Тя се налага заради заплахата от терористичен акт на територията на страната.

„Мисля, че за нито един сериозен човек няма съмнение, че изграждането на такъв тип обекти за съжаление представлява интерес от тази гледна точка. Това е въпрос, който стои на вниманието на ДАНС. Но е голям въпрос, който предполага концептуално решение, което да обвързва технологичното обезпечаване, включително и чрез видеонаблюдение на трасетата, имам предвид нефтопровода и газопровода и на периметъра около атомната централа в Белене." - коментира министър Петков.

Той добави, че се предвижда видеонаблюдение на АЕЦ "Белене".

Румен Петков подчерта, че е необходимо адекватно решение на въпроса за „силите и средствата, с които МВР може да гарантира ефективната охрана на тези стратегически проекти".