3 години условна присъда получи мъж, укривал данъци за над 390 000 лева, съобщи Окръжна прокуратура - Варна. В периода от 2012 до 2014 година осъденият вече В.К. включвал в месечните отчети към ТД НАП на фирмата, която управлявал, фактури за фиктивни покупки.

По този начин избягвал плащането на дължими от дружеството му задължения по ЗДДС. Той намалял размера на начисления ДДС по извършените продажби, като упражнявал право на данъчен кредит без да са налице предпоставки за това. По този начин, той усвоил неправомерно данъчен кредит и "спестил" на фирмата, която управлява, дължим ДДС в размер на 391 121,12 лева.

Мъжът се е признал за виновен пред съда. Той заявил делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Така състав на Варненския окръжен съд, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура, определи присъда в размер на 2 години лишаване от свобода, изтърпяването на която се отлага с три години изпитателен срок.