Окръжна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивиста, убил по особено жесток начин мъж във Враца.

През есента 2018 г. мъжът започнал работа като дояч в кравеферма, намираща се в кв. "Овча купел" в столицата. Пред всички свои колеги той се представял с името Пламен. Покрай работата се запознал с Г.П., с когото прекарвали много време заедно. Споделил му, че изпитва финансови затруднения и се нуждае от парични средства. Заявил му, че може да се сдобие с тях, ако ги открадне от някой, когото той му посочи. Приятелят му обещал да измисли "схемата", имайки предвид, че добре познава района около гр. Враца и селото, където живял - с. Згориград.

При следващата им среща Г.П. му казал за самотно живеещия Т.К., който бил финансово обезпечен, тъй като се занимавал със земеделие и отглеждане на животни. Уточнил, че същият криел парите си "под дюшека и в гардероба". Достъпът до имота на въпросният мъж бил улеснен, поради факта, че къщата му се намирала в края на селото и често не се заключвала.

В изпълнение на дадените му указания, обвиняемият Б.Р. проникнал в дома на възрастния мъж. В търсенето на пари той разхвърлял вещи и покъщнина, когато бил заварен от собственика на имота. Същият се опитал да противодейства, за да защити дома и себе си. На свой ред рецидивистът, с намерена в дома метална щанга, нанесъл на К. множество удари по главата и тялото, докато го обезсилил. Счупил и телефона му, за да не може пострадалият да потърси помощ.

Обвиняемият Р. излязъл в двора, разбил едно от стъклата на паркирания там автомобил и проникнал в него. Претърсил намиращите в него вещи на пострадалия К., открил портмоне със сумата от 1000 лева, която отнел.

На следващия ден приятелката на пострадалия, след няколкократни неуспешни опити да се свърже с него по телефон, дошла в дома му. С влизането видяла много кръв в коридора и разхвърляни вещи, а К. лежал безжизнен и окървавен на пода. Веднага бил подаден сигнал към телефон 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на мъжа. От съдебно-медицинска експертиза е видно, че причината за леталния изход е открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние на несъвместимост с живота.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Б.Р. да продължи в съда.