Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков взе участие днес в 157-то редовно заседание на Военния комитет на НАТО на равнище началници на генерални щабове в Брюксел, Белгия, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

Генерал Стойков отбеляза помощта на България за афганистанската национална армия с въоръжение и оборудване. Той подчерта, че българските въоръжени сили ще увеличат своя принос към колективните усилия на Алианса.

Предстои замяна на взвода в Кабул с маневрена рота и разполагане на рота от 335 души на летище Кандахар, каза генерал Стойков, съобщава БТА.

На заседанието бяха обсъдени операциите на Алианса. Особено внимание беше обърнато на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) в Афганистан, на обучението и подготовката на силите за сигурност както на Афганистан, така и на войските и щабовете на НАТО.

Разгледани бяха и въпроси за изграждането на военните способности и за трансформацията на силите на НАТО. Отчетена беше изпълнението на военните аспекти на решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Рига.

В края на деня началниците на генерални щабове ще се срещнат с генералния секретар на НАТО Ян де Хоп Схефер.