31 060 пълнолетни граждани и 1732 деца са дали своя подпис с искане особената жестокост към животните и организирането на  боеве с животни да бъдат обявени за престъпление в Наказателния кодекс на България.

Това съобщиха от гражданска група „Град за отговорни хора", които са и инициатори на подписката.

От там допълват, че петицията е била внесена до Народното събрание, Министерството на правосъдието и Представителството на Европейската комисия.

Подписката е част от Кампанията „Срещу насилието - жестокостта към животните е престъпление!". Тя стартира на 24 януари 2009 г. и за по-малко от 20 дни получи широка обществена подкрепа, допълват организаторите.  

Към исканията на гражданската група са се присъединили неправителствените организации за защита на животните и Националната федерация по фелинология, както и Българският Хелзинкски комитет.

България е между единиците държави, в които жестокостта към животните все още не се смята за престъпление и нейната обществена значимост се подценява, посочват от „Град за отговорни хора".

От там припомнят, че на 30 януари тази година след гласуване в пленарната зала, българският парламент прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на НК, което да инкриминира подобни действия.

„Поздравяваме българските парламентаристи за тази стъпка и силно се надяваме, че ще осъществят този признат в целия цивилизован свят превантивен и  морален принцип и в българското законодателство", коментира  д-р Мила Бобадова, представител на групата.

С тази петиция ние им представяме очакванията на десетки хиляди граждани, които ги призовават да не бъдат безразлични по този въпрос" - добави тя.