Над 500 транспортни работници, сред които докери от пристанище Варна, железничари, служители на "Градски транспорт" и моряци, излязоха в знак на протест срещу социалната и данъчна политика на правителството.

Исканията на работниците за промяна на Закона за корпоративното подоходна облагане. Според тях данъчната тежест на социалните плащания не трябва да се прехвърля върху хората на наемния труд. Сред исканията са и облекчаване на механизма за изплащане на болничните.
Според протестиращите изплащанията на средствата се бави няколко месеца.

Участниците в протеста поискаха и да бъдат възстановени отнетите през 2000 година категории на работниците заети с производствения процес на пристанищата, както и да бъде отменена наредбата за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 50 % държавно и общинско участие.

Над 2000 са служителите на пристанище Варна, като близо 700 са докери.
Според информацията средната работна заплата е около 600 лева.

Заради промените в закона губим около 600 - 800 лева годишно, заяви Тодор Градинаров, председател на синдиката на докерите. Той даде като пример румънските пристанищни работници, които получават месечно между 1200 и 1500 евро.

Само за последните три месеца са регистрирани четири смъртни случая на работници от варненското пристанище, съобщи Пенка Илиева, председател на синдиката на пристанищните работници към пристанище Варна Запад, цитиран от Днес плюс.

Няма желаещи да напуснат работа, въпреки тежките условия и ниското заплащане, заявиха от синдикалните организации към порта.

Участниците в протеста възнамеряват да изпратят декларация, съдържаща исканията им до президента на България, председателя на Народното събрание и министър-председателя.

 "Настояваме да предприемете незабавни мерки за удовлетворяване на поставените искания!Заявяваме, че ако не бъдем удовлетворени от вашите решения, ще предприемем всички видове действия в защита на интересите на трудещите се в България", се казва в документа.