С близо 6% са намелели посещенията на чужденци в България през декември 2008 г спрямо същия период на 2007. Чуждите граждани, пожелали да посетят страната ни, са 385 336 или 5,5 %.

От страните на Европейския съюз най-голям е спадът при посещенията на граждани от Франция, Португалия, Унгария и Великобритания.

Същевременно нараства броят на пътувалите в България граждани от Италия, Испания и Румъния. Забелязва се нарастване на броя на посещенията от граждани на Украйна и Република Македония. Спаднал е броят на посещенията и от Сърбия, Швейцария.

С 20.8 % обаче се е увеличил броят на посещенията в страната ни на граждани от Канада.

През декември 2008 г. най-много чужденци са идвали у нас с цел почивка и екскурзия. Те съставляват  49.5%. Следват ги транзитно преминаващите  - 33.2%. 

Що се отнася до пътуванията на български граждани в чужбина за същия период също се забелязва намаление. То е 9,1 % или с 392 754 по-малко пътували извън границите на страната ни.

Намаляват пътуванията към почти всички наблюдавани страни, като най-голямо е при пътуващите към Канада и САЩ, съответно с 55.7% и 55.4%, следвани от Словения, Япония, Португалия, Италия и Дания.

Нарастване на пътуванията в сравнение със същия месец на 2007 година са отчетени за Словакия, Малта, Турция, Белгия и Швейцария.

За разлика от чужденците, които идват у нас, българите пътуват в чужбина най-вече заради служебни ангажименти. Следват ги тези, които излизат извън България, за да почиват, на екскурзия или гостуване.