С почти 2 милиона и половина ще намалее населението на страната ни през следващите 50 години, съобщиха от Националния статистически институт.

По последни данни през миналата година българите са наброявали 7 милиона 640 хиляди души, а прогнозите на статистиците сочат, че през 2060-та ще бъдем малко над 5 милиона.

Като отчита формираните тенденции през последните 15 години, докладът на НСИ прогнозира, че броят на населението ще продължи да намалява, независимо от подобряването на някои характеристики на възпроизводствения процес.

По думите на Йордан Калчев - началник отдел „Статистика на населението" към института тенденцията е да продължи да намалява населението в страната като по предварителни прогнози през 2020 г. то ще достигне 6 950 хил. души, а през 2050 - 5.5 млн.

Той потвърди тенденциите за застаряване на населението и намаляване на българските граждани в трудоспособна възраст. По предварителни изчисления на НСИ едва 50% ще бъдат в трудоспособна възраст през 2060 г.

На въпрос до каква степен се увеличава външната миграция на българите, Калчев беше категоричен, че трябва да се въведе задължителна регистрация по населено място, за да може да се проследи най-пълно този процес. В момента института е разпространило анкетни карти за попълване от български и чужди граждани при влизане и излизане от страната на контролно-пропускателните пунктове.

От днес стартира електронната библиотека на НСИ. В момента свободен достъп до нея ще имат всички граждани, които посетят един от 28-те областни центрове на статистиката.
По думите на председателя на НСИ Марияна Коцева електронната библиотека ще бъде ползвана срещу минимален абонамент от всички българи до края на годината.

От днес на сайта на института всички потребители ще могат да ползват и специално разработен калкулатор на инфлацията като за момента той изчислява като цяло инфлационните процеси в страната, а в най-кратки срокове ще бъдат разработени и отделни икономически раздели.

По думите на председателя на института новото е, че от догодина приоритетна тема в статистиката на България ще бъде именно миграцията. Коцева отчете проблемът за краткосрочната миграция в страните, съседни на нашата, в които тенденцията е за големи потоци от временно заети български граждани за летни сезон. Тези граждани не фигурират в никакви регистри и не могат да бъдат отчетени от статистиката.

София е градът с най-голям положителен механичен прираст, т.е. в сравнение с останалите градове от страната столицата е най-привлекателното място за живеене.

В момента в София живеят близо 1. 3 млн. души, което е 16.2% от населението на страната. Спрямо предходната година населението на София - област се е увеличило с близо 3 хил. души.

Сред формиралите се тенденции в столицата са: нарастване на раждаемостта, минимално намаляване на смъртността (с 38 души по-малко от миналата година) и сравнително ниски отрицателни стойности на естествения прираст - 1.8 % в сравнение с 5% за страната.

По данни на НСИ за 2004 г. България се нарежда на първо място по смъртност на болести на органите на кръвообръщението сред страните-членки на ЕС. Сред основните причини за смърт в България са и злокачествените и доброкачествени новообразувания, болестите на дихателната система и смъртни случаи, причинени от външни фактори като злополуки, умишлено самонараняване.

С 8% са намелели самоубийствата през 2007 г. спрямо предходната. 902 души са посегнали умишлено н а живота си през миналата година.