По-малко лични лекари и зъболекари ще работят със Здравната каса, показва анализ на експертите на Здравната каса, предаде БНР. На дискусия за дейността на Касата стана ясно, че пациентите се оплакват най-често от отказано направление и искане на нерегламентирано доплащане.

Около 14 000 проверки са извършени от Здравната каса в извънболничната помощ за 2015 година. Най-честите нарушения са в частта оказване на медицинска помощ. Това съобщи д-р Галя Йорданова, която е директор "Извънболнична помощ" в Здравната каса.

"1 803 нарушения са, примерно, във връзка с диспансерното наблюдение. Това означава, че, ако на един пациент му се полагат четири прегледа годишно с определен обхват на изследванията и на дейностите, при тези прегледи и изследвания той не е получил това, което му се полага", каза д-р Йорданова.

Д-р Страшимир Генев от Дирекция "Болнична помощ" каза, че от началото на годината до октомври са прекратени договорите с пет лечебни заведения, работещи по Здравна каса. Същевременно се наблюдава нарастване на броя на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с касата, както и нарастване на обема на нови дейности за старите лечебни заведения.