emaxpress

Изготвен е наръчник за социалните права на признатите бежанци и лица с хуманитарен статут в България.

За това съобщи Борис Чеширков от представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България.

Чужденците в България се нуждаят от синтезирана информация за своите права на достъпен за тях език, заяви той, цитиран от БНР.

Чеширков обясни, че наръчникът, който излиза днес, е продължение на вече съществуващ такъв, предназначен за специалисти.

Той беше по-скоро за практиците, за хората, които работят в полза на бежанците. Днес ние представяме и кратка версия на този наръчник, който е за самите бежанци, посочи още експертът.

Според Чеширков много от тях не знаят за своите права. Всъщност правата, които имат бежанците с признат бежански статут у нас, са почти равни на тези на българския гражданин, с изключение на някои, в които изрично се изисква българско гражданство за тях, каза още той.

Стана ясно и че до края на май 2010 година близо 18 хиляди чужденци са поискали статут на бежанци. 10 процента от тях са го получили.

За същия период допълнителна форма на закрила, т. нар. хуманитарен статут, са получили 4 хиляди чужденци. От началото на годината общо 413 са потърсилите закрила. От тях шестима са получили бежански статут, а 45 хуманитарен.