След като границата при ГКПП „Кулата" беше временно отворена за няколко часа тази нощ, в 11ч. гръцките фермери отново я блокираха.

През ГКПП - Кулата не се пропускат товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават безпроблемно. Няма информация докога ще продължи този режим на пропускане.

Временното вдигане на блокада по-рано стана факт, след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна с областния управител на Серес Стефанос Фотиaдис.

Разговорите са били водени в намиращото се в близост до границата казино тази нощ.

Найденов е ръководител на кризисния щаб, създаден заради ситуацията на границата. Той е информирал премиера Бойко Борисов за продължаващата вече 24 часа блокада, заради която на българска територия има 7-километрова колона от над 250 камиона.

„Помолих ги за разбиране, но по всяка вероятно днес пак ще има блокади", посочи министър Найденов и допълни, че е помолил поне до сутринта границата да остане отворена.

Той съобщи, че фермерите планират още блокади и по другите граници на страната си. По-рано те са затворили временно и ЖП линията на границата с България, за което многокатно се заканваха.

По думите на Найденов условията при чакащите на „Кулата" български шофьори в тежкотоварните камиони са „нечовешки".

Той призова българите временно да не пътуват в Гърция. Министърът каза още, че по-късно днес ще се срещне с гръцкия посланик у нас, за да обсъдят ситуацията по границата ни.

По-късно днес стана ясно, че в Главна дирекция „Гранична полиция" е получена информация от гръцките гранични власти, че стачкуващите земеделци ще пропускат автомобили през ГКПП Илинден - Ексохи по график.

От днес до 29 януари сутринта графикът ще бъде следният:

от 9 до 21 часа няма да бъдат пропускани никакви автомобили. От 21 до 9 часа пунктът ще работи нормално. В момента ГКПП - Ексохи е затворен, пропускането на всички видове автомобили ще започне в 21 часа тази вечер.

ГКПП Кулата - Промахон е затворен за товарни автомобили, другите два пункта на българо-гръцката граница работят нормално.

В сряда на заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието и храните ще отчете окончателните данни за щетите, които българският бизнес търпи, заради протестите на гръцките фермери.