Бившият съветник на ДАНС Алексей Петров отправи молба към медиите да не атакуват репутацията и самочувствието на частните охранители в България.

"Те са най-сериозният партньор и резерв на полицията за борбата с криминалната престъпност и тероризма. Става дума за армия граждани - повече от 100 хил. души", заяви Петров преди днешното заседание по делото "Октопод", в което той е обвиняем.

Пред репортери в Спецсъда той посочи, че действията на охранителя, замесен в стрелбата на столичния булевард "Черни връх", са били според правилата.

Петров разясни, че имал отношение с компанията и с бодигарда през 2011 година по време на президентската кампания. "Доколкото разбрах охранителят се е притекъл на помощ на нападнат гражданин от три криминални лица", коментира бившата барета.

По думите му охранителят е действал в условията на неизбежна отбрана заради насочено срещу него оръжие и за това е използвал своя пистолет.    

Петров отказа да коментира въпроса защо мъжът се е представил за охранител на Алексей Петров. Той заяви, че бърза за заседанието по делото и е казал всичко, което трябва.