Към края на февруари има 97 000 одобрени кредита за отсрочване, като тази цифра спрямо декември и януари не се е увеличила драстично. Това заяви кредитният експерт Деян Василев в сутрешния блок на БНТ. Той бе категоричен, че не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция. По-здравословно е такива неща да се изчистват, отколкото дълго време да се затлачват. Трябва да има една прозрачност на сектора, настоя той.

Василев посочи, че е изтекъл срокът за кандидатстване за отсрочване, а максималният срок бил 9 месец. Домакинствата и бизнесите, които очакваха затруднения, поискаха отсрочка и Василев не вижда нова вълна за искане за отсрочка. Това не е било опрощаване на кредити, а отсрочване, което сега трябва да започне, поясни кредитният експерт.

По думите му, когато дойде отливът се вижда кой плува гол. С изтичането на отсрочките ще се види дали част от тях стават проблемни, изтъкна Деян Василев. Към 28 февруари 13 000 предприятия са били одобрени за 6.4 млрд. лв. и 84 000 домакинства за обща стойност 1.8 млрд. лв. Това е общата главница за кредити, които са могли до 9 месеца биха могли да спрат месечните вноски - сумата, която банките в момента, която не са получавали е една десета от тези цифри. Ако има хора и сектори, които са закъсали се очаква да има увеличение на проблемни кредити, но не се очаква да бъде катастрофално с голяма вълна, посочи Василев.

Лихвите по повечето нови кредити за население леко слизат надолу

Лихвите по повечето нови кредити за население леко слизат надолу

БНБ отчита макар и минимално намаление

Според него тези, които са поискали отсрочка са го направили отдавна. Деян Василев посъветва хората да не се скриват, защото в крайна сметка със сигурност има буфери и допълнителна воля за хората, които са затворени от пандемията. Хората продължават да имат интерес да закупуват жилища, хората свикнаха да се справят пандемично и най-засегнати са хората, изтеглили кредити. За Василев решението е бизнесите да бъдат оставени да си направят оборотите и да си пресрочат задълженията.

Всички банки са една идея по-предпазливи, спестяванията растат и банките търсят читави проекти. Потребителското кредитиране понамаляло и самите хора се отдръпнали от него. Най-сигурно е парите да бъдат в банка, в акции и в други видове инвестиции. В момента най-много се теглят ипотечни кредити за закупуването на имоти заради ниските лихви.