Няма формално решение на Европейската комисия за спиране на парите за България по оперативната програма „Транспорт".

В същото време обаче комисията няма да извършва никакви плащания по проекти, управлявани от фонд „Републиканска пътна инфраструктура", включително и по тази оперативна програма, съобщи БНР.

Това уточниха от еврокомисията по повод публикуваното у нас писмо на директора на дирекция „Регионална политика" Дирк Анер.

Още през януари тази година, когато бяха прекратени плащанията по предприсъединителната програма ИСПА от ЕК поискаха от българските власти да не сключват никакви нови договори с фонд „Републиканска пътна инфраструктура" и да не искат плащания от Брюксел по проекти, управлявани от този фонд, припомни говорителката на ЕК по регионалната политика Ева Калужинска.

„Ние поискахме от българските власти да не сключват никакви нови договори с Пътния фонд. Такава беше ситуацията през февруари, такава е и сега, докато не бъде изяснен въпроса около този фонд, докато там не бъдат създадени адекватни механизми за управление и контрол и докато ЕК не ги одобри", каза Ева Калужинска.

„Работата по подготовката на проекти може да продължи докато не бъдат решени въпросите в Пътния фонд, плащането от наша страна ще е проблем. Това се отнася и за проектите по оперативните програми „Транспорт" и „Регионално развитие", които са за периода 2007 г. - 2013 г. и които се управляват от този фонд," обясни говорителката.

Тя добави, че междувременно властите у нас са свободни да финансират тези дейности с национални средства и изрази надежда проблемите във фонда възможно най-скоро да бъдат решени, за да стане възможно възстановяването на плащанията.

Ева Калужинска подчерта още, че ЕК очаква от българските власти колкото се може по-бързо да започнат процесите по сертифициране на системите за управление и контрол на парите по всички оперативни програми, защото от това ще зависят плащанията по тях и колкото повече се забави този процес, толкова по-малко време ще остане за реализация на проектите.