Болници у нас се похвалиха с невиждан досега бейби бум, съобщи Нова телевизия. В столичната болница "Надежда" отбелязват ръст от близо 8 процента при новородените, а от "Света София" се похвалиха с 48 бебета само за първата седмица на 2022 г.

Информацията идва на фона на данните от националното преброяване, според които за 10 години населението на България се е стопило с над 800 000 души. Въпреки тревожната тенденция, специалисти в репродуктивната медицина виждат постепенно излизане от платото в раждаемостта.

Д-р Румен Велев - специалист акушер-гинеколог каза, че 2732 бебенца са се родили през 2021 г. в болница "Шейново" - рекорд за последните 10 години, каза той в ефира на Nova news. Има сериозна тенденция към повишаване на раждаемостта. Процентът на момчетата е 10%, поясни той.

За 2021 г. и 2020 г. средната възраст на родилките с първо дете е около 30 години. За сравнение през 2000 г. е била около 20 г. За София е около 32 години, посочи медикът. По думите му има проблем при отчитане на смъртността на родилките.

Предварителни данни: Българите в България все още са малко над 6.5 млн. души

Предварителни данни: Българите в България все още са малко над 6.5 млн. души

Броят на жилищата расте спрямо 2011 г. с 295 000

Голяма част от загубите са се случвали в държавни болници. Там, когато се получи усложнение, се пише нова история на заболяването. След това тъкмо това усложнение се превръща в причина за смъртта, обясни д-р Велев.

Според него най-честите причини за смъртността са акушерски - усложнения по време на бременността и раждането, както и неакушерски - съпътстващи заболявания.

При нас 79% са акушерските причини, в чужбина статистиката е обърната. На Балканите обаче данните са идентични като нашите. Имаме висок процент тромбоемболизъм - 18%, сподели специалистът. И посъветва бременните да се ваксинират след 12-та седмица.