Над 30% от учителите са ваксинирани и малко над 20% са преболедували COVID-19", каза образователният министър Николай Денков в ефира. При учениците този процент е още по-нисък - едва около 2% са ваксинираните.

За децата той коментира, че родителите трябва да ги убедят да се ваксинират, защото това е за тяхно добро. На въпрос дали Денков одобрява изискването на Медицинския университет в Пловдив студентите да са ваксинирани, за да могат да присъстват на практическите часове, той отговори, че напълно одобрява изискването.

Снимка 364075

Източник: iStock

Той обясни, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, тогава МОН трябва да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от местната епидемичната картина. "МОН не предоставя тестове за тестване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица", уточни Денков относно скрийнинга на учениците за COVID-19. В момента тече и кампания за скрийнинг на учителите преди старта на учебната година. "До момента 20 хиляди учители са заявили, че искат да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна", каза още Денков.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Дистанционното обучение "Около 5% от децата не са обхванати от образователната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас", коментира Денков. Според последните разчети на МОН около 20 хиляди деца няма да започнат учебната година. "Дистанционното обучение е катастрофално за тези, които не са мотивирани", смята образователният министър.