Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, първият учебен ден започва навсякъде в страната присъствено. В това увери служебният образователен министър проф. Николай Денков пред Нова телевизия. В България по закон учебната година стартира на 15 септември. Може да се обмисли промяна на първия учебен ден, ако е необходимо, ако има много тежка учебна година и само чрез промяна в закона. Тържества за първия учебен ден ще има навсякъде, ако нещата изглеждат такива, каквито са днес, увери проф. Денков.

Николай Денков не се притеснява от откриването на учебната година, а проблемът е как ще се развият нещата, след като децата влязат в клас и дали ще спазват мерките. Откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено, увери още веднъж образователният министър.

Децата в детските градини, подрастващите в предучилищната група, заедно с децата от 1 до 4 клас няма да носят маски. По-големите деца трябва да носят маски, като класните стаи трябва да се проветряват. Випуските, които ще държат изпити също трябва да бъдат задържани в училище, подчерта образователният министър.

Тестове на учители също ще има. Около 13 септември ще бъде направено ново проучване за ваксинираните. Това, което можем да отчете е, че с 5% успяхме да увеличим процентът на ваксинираните през последния месец, а ако успеем да увеличим броя на ваксиниране с още 5-10% би било успех, надява се проф. Денков.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

"Обществото не повярва на науката, а не образованието. Погледнете какво става в парламента - някои излиза и казва, че трябва да се ваксинираме, после друг излиза и казва, че не трябва и не е важно", категоричен бе проф. Денков.

Задължителна ваксинация не се обмисля, защото обществото не е готово да приеме подобно нещо. Денков призова родителите да ваксинират децата си над 12-годишна възраст.

Има различни варианти децата да бъдат в училище, като например на двусменен режим на обучение и на ротации. Ежеседмично ще бъдат тествани децата, като се обсъждат тестове с близалки. Тестовете ги има в България, има финансите за това и ако искаме да бъдем устойчиви във времето, ни трябва актуализацията на бюджета, каза Денков. Сумата, която е необходима може да достигне до 20 млн. лв.

Всички ученици са обезпечени откъм устройства, като през септември и октомври месец се очакват около 40 000 електронни устройства. Интернетът е осигурен, има подписани договори с всички доставчици на интернет услуги. Всички училища имат средства да осигурят интернет.

Училищата ще плащат за интернет на учениците при онлайн обучение

Училищата ще плащат за интернет на учениците при онлайн обучение

Преподавателите ще продължават да получават компенсация по 30 лв.

За разпространението на епидемичната обстановка и новите здравни мерки, които влизат от 7 септември, Денков каза: "Министерство на здравеопазването и министърът казват затваряме, инициативата не идва от нас, освен ако няма проблем локално".

Той е предпазлив по две причини - не е ясно как ще се развие епидемичната обстановка и не било ясно как ще подходи здравното министерство. На заседание на Министерски съвет през седмицата имало доста интензивна дискусия между образователния и здравния министър, като достигнали до заключението, че училищата трябва да бъдат последните, които затварят и първите, които отварят след затихване на вълната.

Това, което казал здравният министър е, че може да се взима конкретно решение в зависимост от това какво се случва на място. Информационна система ще позволява на общинско и училищно ниво какво се случва. На ниво училище ще се вземат мерки, ако достигнат 10% заболеваемост.

По отношение на учебната година на университетите, Денков уточни, че ако епидемичната обстановка е близка досегашната, би трябвало всички да тръгнат присъствено.