Обединяването на университетите ще ги направи по-видими. Това обясни пред БНТ просветният министър Николай Денков. Обединението ще позволи те да споделят материална база и преподаватели, по думите му. Ще се търси международният опит за ръководството на висшите учебни заведения, които се обединят. Важно е обединението да бъде устойчиво, смята Денков. Ако СУ се обедини с някой от големите университети ще стигне до топ 500 и дори топ 300 в класацията на елитните университети. Тази реформа отдавна е извършена в света.

МОН затяга академичното израстване във вузовете и бори плагиатството

МОН затяга академичното израстване във вузовете и бори плагиатството

Потвърди, че мисли за сливане на университети

Изоставаме с поне 15 години, има такъв опит, трябва да наваксаме малко, подчерта той. Някои от ректорите, по думите му, са против . Пред ректорите той е обяснил каква е идеята. За министъра е важно атестирането на преподавателите. Трябва да се проверява дали даден преподавател напредва или е застинал на едно място, както се изрази Денков. Обединените университети ще имат обща кандидат-студентска кампания. В момента студентите са 60% от завършващите гимназия.

МОН иска децата да учат присъствено. Има начини за наваксване на обучението от вкъщи, но за министъра по-големият проблем е социализацията на децата и агресията, която се натрупва. Психолозите препоръчват да се търсят позитивни стимули за учениците, а не да има оценка за поведение.

България е сред 10-те от 43 държави с най-много насилие в училище

България е сред 10-те от 43 държави с най-много насилие в училище

Всяко пето дете страда от поведенчески проблеми