Бързо и безпроблемно министърът на държавната администрация Николай Василев премина през ГКПП Калотина, изпробвайки действащата вече 5 дни система за плащане с единен фиш, предаде БНР.

Калотина е десетият пореден пункт, на който системата функционира. Остава единствено ГКПП Гюешево, където системата също трябва да заработи.

Всички 11 ГКПП-та - явяващи се външна граница на Европейския съюз, ще бъдат оборудвани с антикорупционната система, която не позволява на служителите да вземат нерегламентирани такси.

Николай Василев бе категоричен, че по принцип опашките по границите ни не се образували заради въвеждането на „единен фиш", тъй като системата съкращава процедурата по преминаване на границата с около 7-8 минути за леки автомобили и с 15 минути за тежкотоварни.

Министърът коментира информациите за масово подадени молби за напускане на служители от Управление „Пътни такси и регистрации" на Калотина след въвеждането на антикорупционната система. По думите му е очевидно, че това е доказателство за корупция по границите, която след въвеждането на „единен фиш" отпада.

Проверката на министъра започна с кратък брифинг в присъствието на народните представители Олимпи Кътев и Петър Берон, които бяха категорични, че въвеждането на „единен фиш" е изключително положително за името на България.

Министър Василев призна, че системата „единен фиш" е било едно от най-трудните му начинания.