"Апокалипсисът се отлага и то се вижда. Бройката на случаите не расте стръмно нагоре." Това каза в интервю за БНР математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му базовото репродуктивно число за разпространение на коронавируса днес е 1.15, а това е добра новина, защото е под 1.3 и така е от началото на седмицата.

Числата не са обнадеждаващи, но Омикронът се бори за доминация, поясни Витанов. Според него има още седмица, преди новият вариант да стане доминантен.

"В момента имаме съвместно разпространение на Омикрон и Делта в България и то се вижда от данните за смъртността. Ако беше доминантен Омикронът при този брой случаи, смъртността трябваше да е по-ниска с 10-15 случая. Което показва, че Делта вариантът още действа."

"Каквото ще става като максимални стойности на тая вълна, ще е в края на януари - началото на февруари. Първата половина на февруари вече може да очакваме спад на вълната", смята  Николай Витанов.

5703 нови случая на коронавирус, 5257 души са в болница

5703 нови случая на коронавирус, 5257 души са в болница

Делът на положителните проби е 19.1%

С Омикрон трябва да се смени критерият, защото има голям брой заразени, които обаче не пълнят болниците толкова бързо, колкото Делта вариантът, отбеляза математикът.

По новия критерий няма да се наложи локдаун, ако заетостта на интензивните легла не надхвърли 80%. Областите ще бъдат клъстеризирани до 6, така че когато в една от тях интензивните легла се изчерпят, новите такива случаи да бъдат пренасочвани към област от същия клъстер, където има свободни легла, така че да не се затваря цялата област, посочи още Николай Витанов относно намеренията на управляващите да променят подхода за управление на здравната криза.

Според него именно затова в момента процентът на запълнените интензивни легла в София е "37 и нещо", а не 60, защото вместо максимално възможният брой се огласява пресмятане според актуалния брой интензивни легла.