Вицепремиерът Марияна Николова поиска браншът да отдели хотели за болните и карантинираните от коронавирус. Това стана по време второто заседание на Консултативния съвет по туризъм.

Също така тя заяви, че ще изпрати писмо и до Министерството на образованието и науката, с което ще поискат да се увеличат броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в специалност "Туризъм" във висшите учебни заведения.

Според икономисти между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв. Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.

От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания. Разчитаме на туристи от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции.

По данни на Световната организация на туризма спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е около 70%. Изходящите туристически пътувания в световен мащаб са намалели с 700 млн., което генерира загуби от 730 млрд. долара, посочи министърът. За периода юни-август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53% по данни на НСИ от места за настаняване с поне 10 легла. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи той е само 16% и тук ние търсим резервите.

Около 250 млн. лв. са прогнозните загуби за зимния туризъм

Около 250 млн. лв. са прогнозните загуби за зимния туризъм

Икомонистът Адриан Николов очаква българите да изберат нашите сски-курорти

Според презентацията, представена от доц. Алексей Пампоров, за периода 25.09.2020-05.10.2020 са анкетирани 180 места за настаняване с 10 и повече легла и 180 места за хранене и развлечение. Данните сочат, че 55% от домакинствата не използват летния сезон през 2020 г. за почивка, 37% почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% почиват в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.). От почивка в чужбина в полза на почивка в България се отказват 5,7% от анкетираните.

Заради пандемията дейността си са замразили кафе-сладкарници (69%); питейни заведения (62%); заведения за хранене с категория 1 (46%) и 2 (40%), които се намират в София и областните градове (44%). Част от персонала си са освободили хотели с 4 и 5 * (48%) с годишен оборот над 500 хил. лв.; със 101 и повече легла и с персонал над 21 души (45%); заведения с 3 и повече звезди (54%) и с над 71 места (31%). В малките градове и селата 31% са запазили персонала си. Положително е, че българите са увеличили разходите си за почивка в България.

Според оценката на фирмите една трета от тях са били предпазени от фалит след понижаването на ДДС за заведенията. Мерките са успели да насърчат дейността на една четвърт от местата за настаняване. Два типа са желаните от бизнеса и обществото мерки - ваучерите за семейства и възрастни потребители и обучението на кадри за туризма, сочи още изследването.