Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поискаха в хода на дебата на Бюджет 2022 проектът да бъде изтеглен. От парламентарната група посочиха, че в целия бюджет липсва цялостна политика по доходите и не е добре да сме догонващи при инфлационните процеси. Красимир Вълчев отбеляза, че той не само не компенсира назад, но и напред. Анализът показва, че има скрита амбиция в събираемостта, но ние не я видяхме, а видяхме, че на министъра му харесва инфлацията, коментира той.

Ненавременното справяне с енергийната криза неимоверно се отрази върху поскъпването на живота, посочи и Александър Иванов. Николина Ангелкова изтъкна нуждата от допълнителни средства, 120 млн. лв., за сектор "туризъм" като един от най-засегнатия от ковид пандемията.

Според ДПС е подценена приходната част. Въпросът с предвидимостта е важен, особено при този темп на инфлационните процеси, посочи Йордан Цонев. С този бюджет казваме на общините, домакинствата и бизнеса, че, може би, втората половина на годината могат да очакват компенсации, коментира той.

Каримански сигурен, че ще получим пари по Плана за възстановяване

Каримански сигурен, че ще получим пари по Плана за възстановяване

Трябва да имаме една аларма как всички приход от ДДС и акциз да се ползват правомерно

Според Петър Чобанов има възможност да се включат допълнителни разходи от централния бюджет. Според него част от тях могат да са за по-високи заплати в общините. Предлагаме допълнително 30 млн.лв. за подобряване оборудването в професионалните училища, предложенията са свързани с инфлацията, която вероятно за февруари ще стигне 10 на сто и ще застраши икономическия растеж, аргументира се Чобанов. Заради поскъпването на дървесината и пелетите за огрев за още 50 млн.лв. отгоре в бюджета, настояват от ДПС.

Изпълнителната власт отговори на критиките на ГЕРБ и ДПС. Връщаме държавата в полза на гражданите, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за някои от предложенията.

Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да крадат, да продават за лични печалби, каза Нинова и увери, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. Не искаме да изземваме функциите на частните, общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено, обясни Нинова. Намерението е държавните горски стопанства да назначават собствени работници, които да секат дървесината, да имат високопланински машини за извозване до пункта, откъдето хората ще могат да си я купят на нормална цена. Над 1,5 млн. семейства ползват дърва за огрев, цената им е проблем, посочи Корнелия Нинова. Затова сред мерките е горските стопанства сами да добиват дървесина и да я продават на хората на себестойността, на която са я придобили.

Кого ще намерите от БСП да отиде да сече дърва в гората. Затова предлагаме допълнително 50 млн. лв., репликира Рамадан Аталай.

Ние избирателно не правим списъци на хора, които да получават дърва за огрев, включи се по темата и финансовият министър Асен Василев. Контролът и изпълнението трябва да са в различни ръце, смята той.