Обстановката в страната постепенно се нормализира след валежите от дъжд и сняг.

От сутринта екипите на Гражданската защита са реагирали на 3 сигнала за отводняване на мазета и почистване на речно корито от паднали дънери.

Поройният дъжд е отнесъл водостоци, активизирал е свлачища и е разрушил покривни конструкции.

По последни данни 14 селища са без ток, а в 6 няма вода.

Затруднено остава движението в общините от северната част на Шуменска област, а в останалите райони пътищата са нормално проходими при зимни условия.

По последни данни на ЕВН към момента няма населени места без ток. От началото на деня екипите на енергокомпаниите са отстранили около сто аварии.

От Гражданска защита обясниха още, че са мобилизирани всички екипи на електроснабдяване и ВиК, които отстраняват проблемите.

От утре се възстановяват учебните занятия във варненските училища, тъй като прогнозата е за покачване на температурите.

Припомняме, заради ниските температури Столичната община предприема мерки за временното настаняване на бездомни хора.

Те ще се настаняват след подадени сигнали на телефон 112 или на дежурния телефон на общината - 987 55 55. В центъра за временно настаняване ще се приемат хора с документи за самоличност.

Актуална информация за пътната обстановка в страната може да се получи на телефон 0700 130 20.

По-рано днес 60 населени места останаха без електричество заради снеговете, а 16 общини бяха без вода.

Язовир Ивайловград продължава да прелива заради по-големия приток. По тази причина се натоварват водноелектрическите централи от Ардинската каскада.

Това каза директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов, цитиран от БНР.

Притокът, който влиза в язовира за последните 24 часа е три пъти по-висок, отколкото е разходът на турбините, които работят, обясни Христозов.

"Машините във ВЕЦ-Ивайловград работят денонощно, така че нашите прогнози поне още 24 минимум по-малко ще прелива този язовир", коментира той.

"Другите язовири по-нагоре по каскада Арда това са Студен кладенец и Кърджали има свободен обем, висок е приходът над разхода на централите, но има достатъчно резерв в язовирите и се надяваме да не стигаме до преливане при тях", допълни Митьо Христозов.

Той допълни, че все още не е отстранена аварията на високоволтов електропровод в Шуменско. Там е било е било осигурено резервно електрозахранване и това не се е отразило на потребителите.

Няма проблеми при производството на електроенергия, но от петък, когато започна застудяването, потреблението на ток е скочило с около 3%.