Доктор Петър Попов получи наградата „Джон Атанасов" заради приноса му в развитието на компютърните и информационни технологии.
Отличието му бе връчено от държавния глава Георги Първанов.

На церемонията Петър Попов пристигна със съпругата си бразилка и 6-месечната си дъщеря.

Престижното отличие се връчва за 8-ми пореден път. Идеята за тази награда е израз на един от най-важните приоритети - инвестицията в младото поколение, в образованието, в стратегическите направления на науката и технологиите, посочи държавният глава.

Според него инвестицията в наука и образование трябва да е приоритет не само на президентската институция. По думите му наградата „Джон Атанасов" има дълбоко ценностен смисъл.
Кризата оголи дефицит на ценности и образци на подражание, изтъкна още Първанов.

Той посочи, че наградата "Джон Атанасов" е скромен израз на признание към това, което дава българската наука и образование на нацията ни. В условията на криза не само, че не трябва да бъдат орязвани парите за образование и наука, а напротив - съобразно възможностите на всеки един момент да бъдат увеличавани, категоричен е държавният глава.

Георги Първанов посочи още, че именно образованието и науката ще изведат страната ни напред и ще я доближат до водещите европейски страни.

На Петър Попов държавният глава пожела дъщеря му Ангелина да тръгне по неговия път. Шестмесечната Ангелина промърмори нещо на бебешки език, което президентът Георги Първанов коментира с думите: „Приемам го като знак на съгласие."

Петър Попов от своя страна посочи: „Наистина пари няма." Според него липсата или наличието на средства в една организация е следствие, а не причина за управлението на тази организация.
По думите му научните организации трябва да покажат нужното ниво и резултати и едва тогава да искат пари.

В България Попов се е върнал поради лични причини. Животът в България си има много приятни страни, има и не толкова приятни, като всяко едно място на света.

Петър Попов е роден в София на 16 юни 1977 година. През 1999 година завършва Софийския университет специалност „Механика", след което записва докторантура по космическо инженерство в Тексас. Попов има 19 научни публикации в престижни издания.

Академик Кирил Боянов, който представи биографията на доктор Петър Попов, се пошегува „Нашето влияние в Бразилия се разраства", визирайки чуждестранната съпруга на наградения. Академик Боянов допълни, че Попов освен постижения в научната област работи и за укрепване на международните отношения.

Грамота за принос в развитието на информационните технологии получи и Кузман Ганчев, който в момента работи в "Гугъл". Той завършва колежа в Пенсилвания, работи в сферата на машинното самообучение и компютърна лингвистика.

Грамота за научните си разработки получи и Петър Георгиев, който работи в сферата на новите софтуерни технологии. Той има над 22 изследователски проекти за правителството, негово дело е системата Булстат.

Ученикът от хасковската математическа гимназия Антон Атанасов също получи грамота заради успехите си в над 34 олимпиади и други състезания. Ученикът е донесъл на страната ни сребърни, бронзови и златни медали от различни състезания.