Има добър начин да се намалят приходите от хазарт, като се сложи непосилен данък и се даде възможност на интернет-операторите и на всички, които организират нелегален хазарт и са на тъмно, да излязат на светло.

Това каза бившият финансов министър и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев по БТВ, цитиран от "Дума".

Велчев подчерта, че НДСВ има решение, че правителственото предложение за облагане на хазарта не може да бъде подкрепено.

Но имаме яснота, че нещо в системата, не казвам в размера, на облагане трябва да се промени, защото сега не съществува стимул за операторите на хазартни игри, както това правят операторите на интернет-игрите, да увеличават печалбите, изтъкна Велчев.

Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Йордан Цонев от ДПС каза, че трябва да се промени данъчното облагане и то да бъде адекватно за новите условия.

Затова не приехме варианта на Министерския съвет, тъй като не е най-правилната стъпка в тази посока и мислим друг вариант, с който няма да остане в обществото впечатление, че намаляваме данъка и няма да намаляваме данъка.

Йордан Цонев обяви, че става въпрос за 40 млн. лв. от хазартна дейност годишно, които се формират от разликите в данъчното облагане, предлагани от правителството и оспорвани от депутатите.

Данъчните промени са първата стъпка.

Втората ще бъде нов закон за хазарта, чрез който ще се лицензират интернет-порталите, каза още Цонев.

От ДСБ пък предлагат данъкът върху хазарта да се увеличи от 10 на 15 процента, като базата за облагане да остане сумата от всички залози.

Кабинетът предлага ставка от 10 на сто, но само върху сумата от залозите, която остава след изплащане на премиите.