Ръководствата на фирмите, сключили договори със Столична община, които председателят на Националния Кризисен Щаб Тодор Модев е очаквал на среща по-рано през деня, не са уважили неговата покана, въпреки първоначално изразеното съгласие.

Борисов обжалва в съда решението на МС за кризата.
                              Още...

Целта на тази среща е била да се получи ясна картина за актуалната ситуация с отпадъците в столицата във всичките 24 района и да се набележат конкретни действия за подпомагане дейността на тези фирми, съобщиха от пресцентъра на Кризисния щаб.

По-късно, членовете на НКЩ са се срещнали с ръководствата на фирмите, които нямат сключени договори със Столична община, но разполагат със специализирана и автоматизирана техника и човешки ресурс.

Тодор Модев е издал заповед, с която възлага на фирмите "Искър 2000", Содос, ДП "Строителство и възстановяване" и ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и ТД " Новера" АД да започнат незабавно осъществяване на всички необходими дейности и действия по сметосъбиране, сметоизвозване, миене, дезинфекция, ръчно метене и извозване на едрогабаритни отпадъци на територията на Столична община.

Мобилизираната техника е 312 специализирани машини за сметосъбиране и сметоизвозване.

Модев е изискал от "Чистота-Искър" ЕООД и Депо за строителни отпадъци, кв. Враждебна с оператор "Софинвест" строг ред и отчетност, при който ще бъдат разтоварвани камионите със строителни и други отпадъци. Той е издал и заповед за осигуряване на денонощен режим на работа на сметището в Суходол.

На обявения телефон за сигнали на столичани - 981 61 17 до 17:00 ч. днес са подадени над 300 сигнала на граждани за проблемни места с битови отпадъци.

Фирмите още тази вечер започват почистване и измиване на пространствата около големите храмове - "Александър Невски", църквата "Света София", на ул. "Московска", "Света Параскева, на ул. "Цар Симеон", "Св. Георги" на бул. "Патриарх Евтимий", Руската църква на бул. "Цар Освободител", църквата "Св.Св. Кирил и Методий" на Женския пазар, църквата "Свети Седмочисленици" на ул. "Граф Игнатиев" и столичните улици „Опълченска", "Г.С.Раковси" и „Московска" и булевардите - „Витоша", „П.Евтимий", „В.Левски", „Батенберг", „Мария Луиза", „Цар Освободител", „Христо Ботев", „Дондуков", „Евлоги Георгиев", „Черни връх", „Ал. Стамболийски", „Янко Сакъзов", „Драган Цанков", „Яворов", „Вапцаров", „България", „Цар Борис III", „Цариградско шосе" и „Брюксел"

На ДП "Строителство и възстановяване" и ДП "Транспортно строителство и възстановяване" е възложено да се заемат с нерегламентираните сметища в София, които в момента са 333. Първите две обекта, в които вече с мобилизирана техника се почиства, се намират в район "Красно село", на ул. Костенец и пл. Ручей.