От 1-ви юли 2007 година цената на електрическата енергия за бита се променя на 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта. Тези цифри включват ДДС.

В момента цените са: 14,6 ст. на кВтч през деня и 9,3 ст на кВтч през нощта с вкл. ДДС.

Новите цени са решение от закритото заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), провело се днес.

Според съобщението актуализацията се налага заради повишаването цените на горивата, както на международния, така и на вътрешния пазар, преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство. За повишаване на цените роля има и спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Решението, обясняват от комисията, е взето на база обстоен анализ както на съществуващите макроикономически фактори, така и на аргументацията в исканията за повишение на цените на производители, НЕК, електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия.
Промяната цели потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система, аргументират решението си от ДКЕВР.


Според изчисленията на експертите от ДКЕВР след 1-ви юли сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева.