Делфинче на 9 дни почина във варненския делфинариум по време на представление, съобщи bTV.

По време на обедния спектакъл в петък сред делфините е настъпило объркване и те престанали да изпълняват обичайните скокове и движение във водата. Според очевидци, те са усетили, че става нещо лошо.

Спектакълът е прекратен, а посетителите на кафенето с подводен изглед към басейна, откъде се е виждало мъртвото делфинче, са помолени да напуснат.

Аутопсията е показала, че малкото е със здрави органи, предполага се, че то е починало от мозъчен проблем.

"Те имат 6 сигнала, с които си комуникират и по този начин тя по-лесно и по-точно се грижи за детето. В този случай тя непрекъснато го обгрижваше, вдигаше го да си поеме въздух, хранеше го." - пояснява Цветан Станев, биолог в делфинариума.

През лятото петимата обитатели на делфинариума имат по 4 представления всеки ден. Според природозащитниците, това е твърде много. Делфините са енергични, но това натоварване под команда им отнема енергията, коментира Мария Радулова от Дружеството за защита на животните.

Соня Стоянова, треньор на делфините, смята, че делфините имат достатъчно време за почивка - по думите й, представленията не са много дълги.

Другото бебе в делфинариума - деветмесечният Флипър, е в добро здраве.

Във варненския делфинариум се роди делфинче

Във варненския делфинариум се роди делфинче

Името му ще бъде избрано с конкурс сред посетителите…

Според международната статистика, между 65% и 75% от бебета делфини, родени в делфинариуми, загиват през първите 6 месеца от живота си.

През последните години в световен мащаб се водят активни дискусии за етичното отношение към делфините. Индия ги призна за интелигентни същества и ги обяви със закон за "личности, непринадлежащи към човешката раса". Също със законов текст в страната бяха забранени делфинариумите.

През 2012 г. на годишната среща на Американската асоциация за научен прогрес във Ванкувър, Канада, учените заявиха, че делфините заслужават същите права като хората - че те трябва да бъдат смятани за личности и да се уважава правото им на живот и на свобода.