Няма бедстващи хора в Смолянско. Обстановката в района е усложнена заради обилния снеговалеж, съобщават от пресцентъра на МВР.

Няма бедстващи хора в Смолянско или болен, на когото да не е помогнато, няма селища без вода, съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов във връзка с усложнената зимна обстановка в Смолянско заради падналия обилен тежък сняг.

Бедствено положение в област Смолян

Бедствено положение в област Смолян

Множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета в Родопите

Перфектна организация сме предприели с колегите от полицията, аварийните екипи и представителите на местната власт в съвместните усилия за максимално оказване на помощ на населението, допълни Николов.

БНР информира, че две възрастни жени са евакуирани от домовете им в село Давидково, община Баните, заради свлачище, което е стигнало до къщата им. 

Мобилизирани са екипи на пожарната за своевременно отстраняване на паднали дървета от пътищата и разчистването за снегопочистване, като движението се спира частично за улесняване на работата на екипите, основно по пътя към Пампорова и прохода Превала.

Възстановено е движението към Пампорово

Възстановено е движението към Пампорово

Основните пътища в област Смолян са почистени

От Агенция "Пътна инфраструктура" уточняват, че поради обилния снеговалеж и усложнената обстановка в област Смолян е ограничено движението за всички моторни превозни средства през проходите "Пампорово" и "Превала".

През нощта, със заповед на областния управител Недялко Славов, в областта бе обявено бедствено положение.

Падналият тежък и мокър сняг е повалил множеството дървета и поради това е ограничено движението за всички превозни средства по третокласните пътища ІІІ-861 от 31-ви км (граница с област Пловдив) до разклона за Национална астрономическа обсерватория, както и по път III-8631 Момчиловци - Славейно - Момина вода.

Екипи работят за отстраняване на падналите дървета, за да може снегорините колкото се може по-скоро да започнат почистването на отсечките и движението по тях да бъде възстановено. Инж. Дончо Атанасов е в област Смолян и координира работата на екипите.

Втори ден военни откопават Смолян

Втори ден военни откопават Смолян

Разчистването ще продължи и през почивните дни

Всички автомобили, пътуващи в област Смолян, е необходимо да са с вериги. Ограничено е преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона през прохода "Рожен", както и движението на МПС с ремаркета и полуремаркета.

Проходът Папаз Чаир в област е Благоевград е затворен за МПС над 12 тона, както и пътят Гоце Делчев - Катунци. В област Благоевград обстановката постепенно се нормализира.

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването за засегнатите селища в област Смолян.

Към 11:30 часа на 26.01.2019 г. ситуацията с електрозахранването в област Смолян остава усложнена при тежки зимни условия. Вследствие на обилния снеговалеж през последното денонощие към момента множество села в областта са цялостно или частично с нарушено електрозахранване.

Засегнати са селища в районите на Смолян и Девин. В тези райони са налице множество паднали дървета, скъсани въздушни проводници и счупени електрически стълбове. Предизвикателство пред екипите са и непроходимите пътища на много места.

Районите на общини Сърница и Доспат са без захранване поради отпаднал електропровод 110 kV (киловолта) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За гр. Сърница Електроразпределение Юг ще осигури мобилни агрегати за възстановяване на захранването. Общо 8 броя агрегати са осигурени по места за осигуряване на захранване.

Всички групи са оборудвани с техника и материали, вкл. и снегоходки, както и резачки за отстраняване на паднали дървета. Налице е и допълнителна специализирана техника - моторни шейни и АТV за трудно достъпните места.

Овладяна е обстановката в района на стария път към прохода Витиня, където сутринта се наложи спиране на движението на тежките автомобили за снегопочистване.

От Министерството на отбраната съобщават, че военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк трети ден оказват помощ в разчистването на пътната инфраструктура в област Смолян.

Над 50 снегорина чистят област Смолян

Над 50 снегорина чистят област Смолян

Всички автомобили трябва да са с вериги

Модулът за действие в зимни условия продължава да разчиства с роторен снегорин пътя Смолян - Пампорово - Пловдив от снегонавяванията. Поради усложнените зимни условия още 30 военнослужещи от Алпийския полк в Смолян от 10.00 ч. се включиха по молба на областния управител в разчистването на пътя Смолян - Пампорово. Ситуацията там е тежка не само заради обилния сняг, но и заради падналите дървета и камъни. Военнослужещите, под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров, ще разчистват пътя с една полева земекопна машина и ще оказват помощ на закъсали в снега автомобили.

В същото време специализиран модул от Втора механизирана бригада в гр. Стара Загора в 7.30 ч. сутринта днес, 26 януари, напусна района на военното формирование, за да изпълни задачи по унищожаването на боеприпаси. Те са открити вчера в местността "Крайна варовита" в землището на гр. Шипка, област Стара Загора. На място днес военнослужещите ще унищожат намерените 20 силно корозирали 122-мм артилерийски снаряди, от които 17 са с взриватели. Районът се охранява от служители на МВР.