Към момента на територията на страната няма бедстващи и пострадали хора в резултат на лошите метеорологични условия и интензивни валежи.

Над 160 сигнали за произшествия са подадени на националния телефон за спешни повиквания 112. Получените сигнали са предимно за паднали клони и дървета, задръстени шахти на отводнителни канали, повишено ниво на водата по уличната мрежа и наводнени приземни етажи на жилищни и обществени сгради.

Най-сериозна е обстановката на територията на област Плевен в общините Плевен, Подем и Гулянци. За отстраняване на произшествията на място е създаден областен щаб, който ръководи екипите на основните части на Единната спасителна система, както и привлечената строителна и верижна техника на частни лица и организации. След преливане на язовир Николаево е затворен пътният участък между градовете Плевен и Ловеч.

На място работят всички налични екипи на местната пожарната служба, като са привлечени и сили средства на от РДПБЗН - Вeлико Търново.

В МВР се събира щабът за защита при бедствия
Обновена

В МВР се събира щабът за защита при бедствия

Представители на НИМХ, МЗХГ, МО, МРРБ, МОСВ и МВР обсъждат мерки

От МВР съобщиха още, че се е състояла работна среща под ръководството на министър Валентин Радев. Заседанието е на Националния щаб по Закона за защита при бедствия.

Направен е преглед на областните и общинските планове за действие при аварийни ситуации, както и на наличната техника, установена е връзка с доброволните формирования за готовност за действие при необходимост. Проведени са заседания на областните щабове за намаляване на риска от бедствия в Северна България.

Според оценката на щаба предприетите действия в Северна България са адекватни на ситуацията.

В заседанието участваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на земеделието и храните и на околната среда и водите, представители на други ангажирани институции, директорът на НИМХ към БАН, кметът на София Йорданка Фандъкова, експерти от МВР.