След 5-6 години цели региони в България и десетки хиляди асансьори ще останат без поддръжка. Това каза за news.bg председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков, който е и собственик на фирма за доставка и поддръжка на испански асансьори и ескалатори у нас и в чужбина.

Най-остър е недостигът на специалисти в Пирдоп, Златица, Челопеч, Враца и Видин.

¾ от хората, които поддържат асансьори, или са се пенсионирали, или са напуснали България, или са сменили професията си.

Главната причина за състоянието на асансьорния бранш е, че мнозинството от собствениците на асансьори нехаят. Според Маринков собствениците не желаят да заплащат за поддръжката и ремонт на съоръженията, което от своя страна води и до ниското заплащане в сектора.

Не можете да задържите асансьорен техник с 1000 лева заплата и той да отговаря за живота и здравето на хората, паралелно с това асансьорите са в от 40 до 90 години в експлоатация, смята Маринков. В България заплатите за специалисти в бранша започват от 800 лева и стигат до около 1500 лева месечно. В чужбина по думите му възнаграждението на асансьорни техници достига 3000 евро на месец.

Броят на заетите техници в неговата фирма е около 300 души.

За да се поддържат у нас асансьорите и да се извършват всички технически мероприятия по наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор са нужни поне 2 400 асансьорни техници. "Аз не съм сигурен, че ги има и половината от тях", изтъкна Маринков.

Въпреки това обаче интересът към специалността у нас не е голям, защото младите хора се насочват към ИТ сферата и управлението, изрази мнение Маринков.

Той отчита като отговорни за това и Агенцията за технически надзор и инспекцията към нея, тъй като вече 20 години те неглижират условията, при които работят асансьорните техници.

Безобразие според Маринков е собствениците в жилищни сгради да не плащат за поддръжката на асансьорите. Докато агенцията и инспекцията не влязат в ролята си, промяна не може да се очаква.

Според Маринков при щателна проверка на органите ще се окаже, че 90% от асансьорите в България нямат извършени технически прегледи.