Няма наднормено и опасно за здравето съдържание на меламин във вафли или захарни изделия на българския пазар.
Това показват пристигналите днес от Германия резултати.

Министерството на здравеопазването започна проверка след изнесена преди дни информация от Българска национална асоциация на потребителите.

Сигналът предупреждаваше за установено наднормено количество меламин в партида вафли.

Проби от съответната партида вафли, както и от суроватъчна пудра (суроватъчен прах), съставка на продукта, бяха взети на 6.04.2009 г. от инспектори на РИОКОЗ-Софийска област.

Те са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория на SGS Institut Fresenius GmbH, гр. Фрайбург, Германия.

Получените днес резултати от лабораторния анализ сочат, че в изследваните проби от съответните вафли, както и в пробите от суроватъчната пудра, съдържанието на меламин и циануринова киселина е както следва:
Меламин - под нивото на определяне на използвания метод за анализ (0,2 mg на kg)
Циануринова киселина - под нивото на определяне (0,9 mg на kg)

При норма 2,5 mg на kg продукт, приета в Европейския съюз, лабораторните резултати практически сочат липса на  меламин в горепосочените продукти, уверяват от РИОКОЗ.

Не съществува риск за здравето на потребителите при консумацията им по отношение на меламина, посочват още от инспекцията.