Не са регистрирани нови огнища на птичи грип у нас, заяви пред БНТ изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Агенцията проверява състоянието и биосигурността на фермите преди да бъдат населени с патици.
Проверяват се и всички кандидати за населване. Контролът се налага, защото всяка нова ферма може да се превърне в ново огнище.

Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните са извършили през месец септември 13 000 проверки по плановия официален контрол. Най-много нарушения има в заведенията за обществено хранене. Най-засилен е фокусът на контрол върху търговската мрежа.

Европейската агенция по лекарствата ни постави на осмо място за използване на антибиотици по отглеждане на животни. Няма засечено месо с антибиотик в търговската мрежа, отчете д-р Илиев.

Приключи сагата със задържания ТИР с 21 тона месо, негодно за консумация, каза още Д-р Дамян Илиев. Официалната версия е, че е било предвидено, за да се произвеждат котешки и кучешки храни. Д-р Илиев обясни, че според тях става въпрос за свинско месо, което по начина на пакетиране подсказва, че е за човешка консумация. То няма ясен произход и документи, заради което е унищожено. Предполага се, че е внесено през границата с Румъния, но това още не е потвърдено.