Няма пострадали български медици при терористичната атака в Мали, съобщиха от Министерството на отбраната.

Атентатът бе извършен в петък, 24 ноември, в Мали. Атаката е станала на голямо разстояние от базата, в която са разположени българските медици. Няма и данни за пряка заплаха за базата. Екипът от четирима български медици е в добро здраве и изпълнява своите задължения, уточниха от МО.

При днешната атака загинаха най-малко трима миротворци и един малийски военнослужещ. Нападението е в северната част на африканската страна, предаде Франс прес, като се позовава на представители на мисията на ООН в Мали (MINUSMA). Има и ранени, състоянието на един от тях е критично.

Сините каски са открили масови гробове в Мали

Сините каски са открили масови гробове в Мали

34 случая на нарушаване на човешките права

Припомняме, на 24 август т.г. екип от български военни медици за мина за Мали. Те участват в мисията на ЕС.

Мали е държава в Западна Африка, седмата по площ страна в този континент. Граничи с Алжир на север, с Нигер на Изток, с Мавритания и Сенегал на Запад, с Буркина Фасо и Кот д'Ивоар на Юг и с Гвинея на Югозапад. Столица на Мали е град Бамако.

Нападнаха мисията на ООН в Мали

Нападнаха мисията на ООН в Мали

Охраната е успяла да убие шестима от нападателите

Мали се счита за наследница на Малийската империя, но до 1960 г. е била позната като Френски Судан. Според организацията Freedom House страната е сред най-демократичните в Африка и предоставя голяма свобода на медиите.