Страната ни не разполага с достатъчно ракети, за да се разбиват градоносните облаци. За това съобщи Николай Николов, директор на Агенция "Борба с градушките", цитиран от БНТ.

Въпреки че метеоролозите прогнозират градушки през юни, от думите му стана ясно, че не разполагаме с необходимата техника против тях, защото нужните количества не са заявени навреме.

Директорът на Агенцията уточни, че засега ракети има, но те не са достатъчни за целия сезон.

Предишното ръководство е трябвало да поръча ракетите януари, февруари месец. Когато аз постъпих на работа в началото на май, вече беше късно, най-ранната доставка беше възможна да се случи в средата на август, обясни Николов.

Той допълни, че въпреки че във всички пунктове има модерна техника, не може стопроцентово да се гарантира опазването на селскостопанската реколта.

В тази връзка Николов посъветва земеделските производители да застраховат земеделските си култури във възможно най-кратки срокове. Препоръка, която отправи и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

От думите на Николов стана още ясно, че Агенцията разполага с 9 командни пункта, които 24 часа в денонощието на всеки 3 минути следят метеорологичната обстановка, за да може да противодействат навреме на градушките.