Предвид това, че пазарът на хляба минава в сивия сектор структурирането и създаването на Агенция за храните е необходимо с оглед защитата на качеството на храните, както и да се информирани потребителите какво купуват и защо продуктът е на тази цена.

Очаква се такава агенция да бъде създадена до края на календарната година.
Това съобщи председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от БНР.

„Това, което предлага Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, е да има минимална защитна цена на хляба, за да може бизнесът да излезе на светло.
Към момента комплексната цена на суровини, на енергийни източници, на транспортни разходи и човешки ресурси, 1 кг. хляб би трябвало да струва 1,20 лв.
В тези 1,20 лв. има 2 стотинки печалба за всяка бройка хляб от производителя", обясни Кукушева.

Фирмите, които предлагат 700 грама хляб за 35 стотинки, се издържат от потребителите и са в следствие на липсата на контрол, правосъдна система и вътрешен ред. Ниската цена означава лошо здравеопазване и висока корупция, каза още председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.