Общински служители ще проверяват правата за музиката в търговските обекти. Това съобщи днес зам.-кметът по туризма Красимира Чахова в Стара Загора.

Според промените в Закона за авторските и сродните му права, влезли в сила от 1 януари, контролните функции за публично изпълнение на музика трябва да се поемат от кметовете на общините. Предвидените санкции за онези, които нелегално използват музика в търговски обекти, ще са от 2 000 до 10 000 лева. Половината от събраните от глоби средства ще остават в общинските бюджети, а останалата част ще отива в Национален фонд "Култура".

Инспекторите ще проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас. "Музикаутор" и "Профон" са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика.

Порталът цели да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи директно към дружествата, обясни Момчил Даскалов от "Музикаутор". Лицата, които извършват дейност по лицензиране, трябва да са включени в съответния регистър на Министерството на културата.

Мая Никовска от Министерството на туризма разясни споделената отговорност и споделените задачи на общините и ведомството за категоризацията на туристическите обекти във връзка с въвеждането на Единната система за туристическа информация, която става задължителна за всички хотелиери и ресторантьори от есента.