Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради очаквания ръст на минималната работна заплата и скъпия ток. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева.

По нейни думи разходите на местните власти за издръжка на всички общински системи са нараснали с над 30% и ще бъде проблем за тях да посрещнат първия месец от новата година със същия размер средства като през януари тази година.

Георгиева припомни, че през януари общините нямат никакви собствени данъчни приходи.

Тя поясни, че не се предвижда вдигане на местните данъци, за да се компенсира недостигът на средства.

Малките общини остават на тъмно през зимата заради скъпия ток

Малките общини остават на тъмно през зимата заради скъпия ток

Пречка пред общините е и забавянето на Плана за възстановяване

"Най-трудно ще се справим с разходите за отопление, с всички режийни разходи, разходите за храна. Това ще бъде най-трудно да бъде адресирано през месеците януари и февруари, докато не бъде приет държавният бюджет", обясни Георгиева.

Според нея системите за координация и контрол трябва така да бъдат променени, че да има повече средства за превенция. Възстановяването на последиците е много по-скъпо от инвестициите в превенция, подчерта Георгиева по отношение на бедственото положение в редица населени места заради наводненията.

По нейни думи приоритетна задача на държавата трябва да е почистването на коритата на реките в извънградските територии.

Когато дойде порой или потоп, започваме да обследваме коритата на реките, установяваме, че са обрасли, описваме ги и дотам, посочи тя и допълни, че в рамките на градовете коритата се почистват, но между населените места непочистването им е рисково.

Общините пак поискаха финансова децентрализация

Общините пак поискаха финансова децентрализация

ИПИ настоява за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на доходите