Шест кръстовища със завишена пътно-транспортна аварийност в Стара Загора са обследвани и анализирани от експерти от "Европейския център по транспортни политики" през последните месеци, информират от Общината.

Изготвен е доклад, в който са включени ключови кръстовища в града, където със специализирана техника са измерени светлоотразителността на пътната маркировка и пътните знаци и видимостта на знаците от шофорите. Според данните голяма част от проверените знаци отговарят на стандартите.

Експертите препоръчват на кръговото кръстовище между улиците "Иван Вазов", "Христина Морфова" и "Ангел Кънчев", където в края на миналата година е станал тежък пътен инцидент, да бъдат изградени изкуствени напречни неравности, които да ограничат скоростта при шофиране. Те са категорични, че пътната маркировка на това кръстовище отговаря на изискванията за светлоотразителност.

Според доклада е необходима нова организация на движението на кръстовището на ул. "Хан Аспарух" и ул. "Иван Вазов". Експертите считат, че ще бъде добре там да бъде изградено кръгово кръстовище.

Зам.-кметът Йордан Николов е категоричен, че Община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за подобряване на пътната безопасност. По думите му през тази година ще бъдат въведени нови електронни знаци, които да регулират движението на пешеходците.

В доклада е представена иновативна система за управление на трафика и превенция на риска, като е препоръчано и изработване на Стратегия за пътна безопасност. От "Европейския център по транспортни политики" са категорични, че е необходимо повишаване на общата култура на гражданите и налагане на ефективни мерки за контрол.