През тази седмица ще бъде извършено обследване на тунелите на автомагистралите "Люлин" и "Хемус", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Обследването ще бъде направено от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от АПИ, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Те ще трябва да извършат проверка и експертна оценка за състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа и да дадат предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

По време на инспекциите между 8 ч. и 17 ч. ще бъде въвеждана временна организация на движението. В петък и през почивните дни експертите няма да работят на терен, за да не се затруднява трафикът.

През следващата седмица ще бъдат обследвани "Траянови врата" на АМ "Тракия", двата тунела на АМ "Струма" и по път I-1 София-Кулата.

Утре - 21 февруари, от 8 ч. до 17 ч. последователно в десните и левите тунелни тръби ще бъде ограничено движението по изпреварваща лента и ще бъде намалена скоростта в участъка на трите тунела на АМ "Люлин" при 7-ми, 10-ти и 14-ти километър.

На 22 февруари (сряда) от 8 ч. до 17 ч. ще бъде ограничено движението по АМ "Хемус" в участъка от пътен възел "Витинска река" при 30-ти км до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км. Ще бъдат обследвани левите тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и двете тръби на "Топли дол".

Движението на всички МПС ще се пренасочва от пътен възел "Витинска река" по път I-1 до гр. Ботевград, от там по път II-17 до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км на АМ "Хемус", където трафикът ще се включва в автомагистралата. Обходният маршрут е и за движещите се в обратната посока.

На 23 февруари /четвъртък/ от 8 ч. до 17 ч. последователно ще бъде ограничено движението през дясната и лявата тръба на "Правешки ханове" на АМ "Хемус". Движението ще се осъществява двупосочно в свободната тунелна тръба.