Очакваме над 750 жилищни блока да бъдат санирани в страната до края на годината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова, която присъства на официалното откриване на блок 205 в квартал "Орлова чука" в Благоевград, заедно с премиера Бойко Борисов, кмета на общината Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов. На събитието присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Това е петнадесетият блок, обновен по програмата за енергийна ефективност.

Павлова изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок. Тя напомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и др. материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите.

Тя поздрави жителите на Благоевград, тъй като градът е първенец по програмата. До момента за саниране са одобрени 150 жилищни сгради.

Регионалният министър подчерта, че програмата е национална и призова гражданите да не губят кураж, въпреки негативизма, който се внушава.

"Финансиране има и продължаваме приоритетно със санирането на панелните сгради“, категорична бе Павлова.