София  е град без план - в нея се строи безразборно, без идея за общност, време и пространство.  София  става все по-грозна, градската среда е замърсена, нестетична и пълна с изображения, които са опасни за движението. Има и много сгради, застрашаващи сигурността на софиянци.

Това заяви кандидатът за кмет на София Мартин Заимов на пресконференция, посветена на градската  среда и екологията на столицата.

Той информира медиите, че паметникът на Съветската армия в столицата е опасен за преминаващите, тъй като по него са се появили дълбоки пукнатини.

От щаба са разговаряли с представители на общинската администрация, но досега нищо не е предприето. Затова от екипа на Мартин Заимов се заеха да оградят паметника с ленти, за да не се допусне да пострада някой.

„Трябва веднага да се направи експтертиза. Ако сега не се направи, на 6 октомври ще има такава." - заяви Мартин Заимов, като допълни, че като кмет не би допуснал при това състояние на паметника около него да има деца и скейтборидисти.

Само експертиза може да покаже какво е реалното състояние на монумента, но не е изключено всеки момент да стане инцидент, притеснени са от синия щаб.

„Това са няколко десетки тона метал. А зад паметника има детска площадка и заведение." - коментира Николай Желев, кандидат за общински съветник и за кмет на район „Надежда" от „Алианс за София"  

Днес Мартин Заимов изпрати писмо до изпълняващия длъжността кмет на столицата Минко Герджиков, с което го официално информира за проблема.

Кандидатът на "Алианс за София" информира журналистите, че опасните сгради в София са между 200 и 500, в зависимост от това какви критерии се прилагат при оценката им. Той се ангажира, че като кмет ще даде едногодишен на собствениците им да ги обезопасят, а там, където това не е възможно или няма воля да се направи, ще се събарят сгради.

По думите му паметникът пред  също е опасен и трябва да се вземат мерки. Според него преди да се предприемат действия, те трябва да се консултират с автора на монумента Валентин Старчев.  

По думите на Мартин Заимов в началото на 21 век столицата на България е изправена пред екологична криза. Милион и половина софиянци дишат мръсен въздух, ползват замърсена вода и са подложени на наднормени шумови атаки.  На този фон вместо да мисли за здравето и удобството на софиянци, Бойко Борисов прекрои предизборно София в полза на бетона срещу парковете и градинките.

Кандидатът на обединената десница подчерта, че нормата за зелените площи в София е 35 кв. м на човек, като нормативът трябва да бъде изпълнен за всеки отделен квартал, не само за града като цяло. В „Люлин" обаче са пада едва 0.91 кв. м на човек, в „Оборище" - 2.11, в „Красно село" - 4.07.

Заимов категорично се ангажира, че като кмет не само няма да допуска да се застрояват зелени площи, но ще ги увелчи.

„Не мога да поема ангажимент за 4 години да достигна норматива в квартали като „Люлин", но всяка зелена площ трябва да се пази",  заяви десният кандидат.

В програмата си за управление на София по отношение на екологията Мартин Заимов предвижда мораториум върху дейността на  замърсителите. Ще бъде предявен иск за налагане на такъв мораториум върху дейността на „Кремиковци" и всички промишлени замърсители в района на София, докато не се покрият европейските екологични норми.

Заимов ще изиска реконструкция и модернизация на производствата на другите основни индустриални замърсители - предприятията от електро и топлоенергетиката, работещи с остарели технологии, които замърсяват столицата над допустимите норми.

Десният кандидат заяви готовността си да намали с 20 на сто вредните емисии от автомобилния трафик.

Той е категоричен, че трябва да спре хаотичното застрояванена София и строителството да се насочи към подходящите за това територии, които могат да поемат нови сгради.

Той ще предложи на общинския съвет да наложи мораториум върху издаването на разрешенияза ново строителство без да е изградена транспортна, ВиК, електрическа и друга комуникация.

 „Ще насоча строителната активност към западащите зонина града, както и към изоставени и слабо оползотворени индустриални зони, наследени от годините на социализма." -обяви Мартин Заимов, като допълни, че ще отвори разрастването на София в северна посока към подстъпите на Стара планина.

Мартин Заимов се обяви категорично против визуалното и звуково замърсяване на столицата, което идва главно от безразборното поставяне на рекламни материали на всевъзможни места, незаконното организиране на шумни обществени прояви и дори автомобили с пробити гърнета.

Той ще инициира създаването на Консултативен съвет по зелената система на София.