Между 7.30 и 8 часа тази сутрин гражданите на София бяха изненадани от необичайно закъснение на метрото.

Малко след 7.30 часа по линията Обеля - Младост в посока Младост на станциите настъпи притеснение, тъй като един влак закъсня с повече от 10 минути.

Станциите бяха претъпкани от граждани, които първо очакваха влака 6 минути, след това на станция Вардар в продължение на три-четири минути на таблото стоеше цифрата 0. В последствие отново се оказа, че трябва да се чака още 9 минути.

Въпреки настъпилото напрежение в станциите, ръководството на Метрополитен" явно не е решило да действа според съвременните правила и да използва техника за уведомяване на гражданите - високоговорителите, които са монтирани, мълчаха, а напрежението сред софиянци се покачваше.

Версиите, които се чуваха по перона бяха - или някой самоубиец, или може би терористичен акт.

В дошлия след близо 15 минути влак също това, което се чу от високоговорителят беше, че след минута ще дойде празен влак и закъсняващите вече софиянци да не се тъпчат. Обръщението на персонала на влака към изнервените до краен предел вече пътници беше „Драги..."

Така и на станция „Константин Величков" влакът престоя в продължение на 3-4 минути без да има обяснение.

Една от инструкциите, които може да бъде прочетена в самите влакове на метрото, инструкция до гражданите за действие при бедствия и аварии е, че трябва да запазят спокойствие до момента, когато бъдат информирани за параметрите, опасностите и адекватните реакции.

И ако адекватно поведение на гражданите е да запазят спокойствие, то не е ли адекватно поведение на институциите да предоставят информация?

От „Метрополитен” обясниха за news.bg, че не е имало никакъв извънреден проблем с движението на влаковете днес. Според предоставената ни информация тази сутрин е имало забавяне на една мотриса само и това се дължи на изкарване на влак – рутинна процедура, която се извършвала непрекъснато и траела от 4 до 6 минути, а понякога и до 15 минути. Информация на гражданите не можело да се предоставя, тъй като "метрото се намира под земята и само на място можело да се разберат проблемите."