Два големи плаката с надпис „Окупация" посрещат студентите в журналистическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Факултетът също се включи в протеста на колегите си от 272 зала в централната сграда на най-старото висше учебно заведение в България.

Бъдещите журналисти, книгоиздатели и ПиАр-и са окупирали 13 зала на факултета по журналистика. Към 15.30 часа обаче само 2-ма първокурсници са в окупираната зала - Павел и Александър. До стаята е залепена и декларацията на студентите с техните призиви и искания.

Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност, отбелязват студентите. Тънем в мизерия, апатия и бездушие, категорични са те.

Студентите са недоволни, че за 23 години преход 3 милиона българи са напуснали родината. Ние решихме да не бъдем следващите, категорични са. Ние решихме да си върнем правото на бъдеще в България, изтъкват те.

Време е да получим отговори, искат студентите и пишат още в протестната си декларация:
„Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени".

От журналистиката, както и колегите им в Ректората, искат председателят на КС Димитър Токушев и техните преподаватели от Юридическия факултет да обяснят защо Делян Пеевски е върнат като депутат в 42 НС. Питаме докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня, недоумяват студентите и изразяват острото си възмущение от решението на КС.

Това не е антиправителствен протест, това е окупация, обясни Павел. Основният въпрос, на който те търсят отговор е „Кой назначи Делян Пеевски?". Окупацията може да продължи, прогнозира той. Как тя ще продължи се обсъжда в 272-ра.

Павел не очаква рязка промяна, въпреки окупацията, но е категоричен, че ще продължат с окупацията дори и с години. Тук съм, защото искам да бъда чут, заяви и Александър. Той мечтае, когато след 5 години завърши, да знае, че е допринесъл за това да промени бъдещето си.

Трети ден продължава и окупацията на зала 272 на СУ. Тридесет и девет преподаватели са се подписали към момента в подкрепа на студентската окупация, те декларират че приемат протеста като израз на нежеланието на студентите да учат и живеят в държава, която е най-бедната и корумпирана страна в Европейския Съюз.

„Приемаме техния протест като израз на тяхната гражданска позиция срещу политиката на управляващите в страната", се казва в текста, подписан от преподавателите.

Към 15 часа око 50-ина студенти поддържаха окупацията в зала 272 и започнаха дискусия, в която помежду си да обсъдят следващите си действия.
Преди разговорът да започне модераторите на дискусията на няколко пъти помолиха представителите на всички медии да напуснат залата.

Както бе обявено вече, голяма част от студентите се хранят в залата, като имат ангажимент да почистят след себе си.
Малко преди дебата за бъдещите действия няколко кутии с пици „дадоха сили на изтощените от окупацията студенти.

От сутринта на територията на университета се намира и вечният протестиращ Йоло Денев, който разговаряше с голяма част от студентите, споделяйки безценния си дългогодишен опит в организирането и участието си на всевъзможни протести.

Пред залата освен големият плакат „Окупация" са налепени и други по-малки лозунги сред които „ На нас не ни пука, че на вас не ви пука. Оставка", както и „Не ни учете на вашия морал".