Омбудсманът Диана Ковачева изпрати настоява да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси от 70 лева на 31 юли 2022 г., когато възникна технически проблем в системата са онлайн продажба на винетки. Тя отправи искането си в препоръка до новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Тодор Василев.

От пресофиса на омбудсмана отбелязват, че системата не е работила от 8:55 ч. до 13:41 ч. в неделя, а от АПИ са уверили, че няма да глобяват шофьорите, пътуващи без винетка в този часови диапазон.

"Смятам обаче, че е справедливо да няма наложени глоби за целия ден - 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса, не по тяхна вина, не се имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен", подчертава Ковачева.

Технически проблем спря временно продажбата на е-винетки в страната
Обновена

Технически проблем спря временно продажбата на е-винетки в страната

Системата вече работи нормално

Според нея не е справедливо в такива случаи да се дава времеви диапазон само от 4 часа след отстраняване на проблема в системата, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират.

"Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата", изтъква омбудсманът.