Гиньо Ганев представи на председателя на Народното събрание Георги Пирински предложение за конкретни промени между първо и второ четене на законопроекта за Общ устройствен план на Столична община.

Защита на зелените площи, строг контрол върху застрояването на жилищните комплекси и гарантиране на гражданското участие при бъдещи изменения на общия устройствен план - това са основните акценти на промените, изготвени от сформирания под егидата на омбудсмана на България Обществен консултативен съвет.

Съветът беше свикан от Гиньо Ганев по препоръка на Комисията по жалби и петиции на граждани при 40-то НС, в резултат от липсата на реално гражданско участие в обсъждането на градоустройствения план на столицата.
В екипа на съвета участваха представители на граждански и професионални организации, държавни институции, Столична община, главният архитект на София, представители на МРРБ и изявени експерти.

Основната цел на срещите бяха обсъждането, прецизирането и обобщаването на предложенията на граждани и граждански организации за промени в законопроекта, които да бъдат взети под внимание при неговото гласуване от НС.

"Според българското законодателство и според международноправните норми обсъждането на устройствения план трябва да се осъществява с участието на граждани и граждански организации - това беше и нашата основна цел", подчертава Гиньо Ганев.

В началото на април, след многобройните жалби на граждани и граждански организации за неправомерни, но разрешени строителни дейности, омбудсманът се самосезира и организира серия от проверки, дискусии и изследвания, чрез които да бъдат открити неточностите в законопроекта за приемане на Общия устройствен план.

Благодарение на 13-те открити срещи, които се проведоха в различни райони на София, бяха чути мненията на повече от 2000 граждани на столицата и на десетки експерти, народни представители, районни кметове, общински съветници, представители на специализираните архитектурните среди и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.