В резултат на вчерашното ни отворено писмо, днес беше проведена среща между министъра на културата г-н Боил Банов и Управителния съвет на "Асоциацията на български киносалони", съобщиха от асоциацията.

На днешната среща бе обсъдена създадената ситуация и превантивните мерки, сред които и преустановяването на работата на киносалоните, приети по препоръка от Националния оперативен щаб и оформени в Заповед на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че вчера от асоциацията искаха оставката на Банов, заради отменянето на всички публични и културни събития във връзка с появата на коронавируса у нас.

Операторите на киносалони искат оставката на Банов

Операторите на киносалони искат оставката на Банов

От асоциацията критикуват мерките предложени от министъра на културата

От асоциацията съобщиха, че на срещата с министъра на културата са получили уверение, че мерките свързани с провеждането на културни мероприятия могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания.

От асоциацията очакват в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно оформени и представени и да бъдат приложени.

Кабинетът на министър Банов се ангажира да съдейства за представянето и съгласуването на поставените от нас въпроси с Министерство на здравеопазването, а именно в Заповедта на министъра на здравеопазването да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата ни отговорност за опазването на живота и здравето на нашите съграждани.